Düzce Mutfağının birbirinden leziz ve kendine has yemeklerinin yer alacağı uygulamalı bir çalışmayı yürüten Dr. Faruk ÖZLÜ hem Düzce’ liler hem de gastronomi bilimi için nesilden nesile geçecek eşsiz bir kaynak hazırlatıyor. Hazırlanan bu kaynak ve Gastronomi Mutfağı ile ön plana çıkarılacak olan ” Düzce Mutfak Sanatları Merkezi ” ile eşdeğer bir çalışma olan ” Düzce’nin Kültür Aşları ” serisinin ilk bölümünde Kafkas Mutfağı ile karşınızdayız.
” Kültür Aşları ” #damakçatlatanlezzetlerikeşfet
Düzce çok iklimin, çok çeşitliliğin, çok fazla kültürlerin bir arada ahenk içerisinde taşındığı küçük bir Türkiye’dir. Coğrafi konumu itibariyle kozmopolit bir yapıya sahiptir. Bu nedenle mutfağı yeri geldiğinde keskin bir çizgiyle birbirinden ayrıldığı yeri geldiğinde ise farklı coğrafyaların harmanlandığı menüler içerir. Çoğunlukla Kafkas halklarının ve Doğu Karadeniz’in hakim olduğu bir mutfak kültürüne sahip gibi görünse de şehrin etnik yapısı aynı cömertlikte sofraları da bereketlendirmeyi başarmıştır.
Farklı kültürlerden insanların barış içinde bir arada yaşama tecrübesi edindiği, ortak bir kültür oluşturdukları bir şehir olan Düzce’de Karadeniz’den Kafkasya’ya, Balkanlara kadar pek çok farklı bölgeden gelen birçok halk aynı kültür içinde pişiyor, geldikleri yerlerden getirdikleriyle Düzce’ye kültürel zenginlik katıyorlar. Bir yandan bu zenginliğin mutfakta, yemek kültüründe de kendini göstermesi Düzce Belediyesi iştiraki Düzce Beltur tarafından profesyonel bir çalışmayla kayda geçirilirken, diğer yandan kurulacak olan ” Mutfak Sanatları Merkezi”nde yöresel tatlar tanıtılacak ve satışa sunulacak . Engin mutfak çeşitliliği ile bilinen Düzce’de yaşayan halkların mutfağı tadı damağınızda kalacak lezzetler vadediyor. Düzce mutfağı içerisinde en güzel yemeklerini barındıran ve kafkas halklarının mutfak kültürlerini içeren örnekler ağırlıklı olarak geniş aileleri bir arada buluşturan meşhur lezzetlere sahiptir.
Çok zengin ve geniş bir yemek yelpazesine sahip olan Kafkas Mutfağında sıkça yapılan ve Düzce’ nin benimsediği ve özümsediği meşhur lezzetlerden biri olan ” Çerkez Tavuğu” çerkezlere has bir lezzet olup Düzce’ de sahiplenilmiş ve hemen her mutfağa ana yemek ve yemek mezesi olarak girmeyi başarmıştır. Şehrin kendine has yemekleri mevcuttur. Çerkez ve Abazaların mamursa, Çerkez tavuğu ve halujları meşhurdur. Kafkas Halkları yapmaktan mutluluk duyduğu, yiyenlerin bir kez daha yemek isteyeceği ve vazgeçemeyeceği kalabalık sofra yemekleri ile öz kültürlerini yaşamayı ve yaşatmayı başaran bir şehrin armonisinde geniş yer almayı başaran bir etnik kimliktir.
Kafkas Mutfağının en meşhur yemekleri
Gubate, Velibah, Psihalive / Haluj, Gınnış , Şıps Baste ( Şıpsi pasta, şıpsibasta, şıpsibaste) Fıççın. Çerkes Peyniri. Şelame, Corme, Metaz, Ape yeşek, Hurmisa, Jijig, Haliva, Çerkes Tavuğu, Halvane, Lepsi, Abista, mamursa ( mamrise )
Haluj (Çerkez Mantısı )
TarifiMalzemeler–
1 kilo haşlanmış patates– 4-5 adet büyük boy soğan– 1 Yemek kaşığı biber salçası– 1 Yemek kaşığı domates salçası– 2 kilo un– 1 Baş sarımsak– 2 Su bardağı sıvı yağ– 1 Kase yoğurt– 1 Tutam reyhan– Tuz– Karabiber– Toz biber– Pul biber (isteğe göre baharat ) Haluj (Çerkes Mantısı )
Yapılışı:
Öncelikle iç malzememizi hazırlayalım. Soğanlar yemeklik doğranır. Sıvı yağda kavrulur. Ardından reyhan, tuz ve istenilen baharatlar eklenip haşlanmış ezilmiş patateslerle karıştırılır. Büyük bir kaba yeteri miktarda un, tuz ve su konarak kulak memesinden biraz daha kalın bir hamur elde edilir. 4 beze hamur yuvarlanarak 5 dk dinlenmeye bırakılır. Çok ince olmayacak şekilde açılır ve su bardağı yardımıyla kesilir. Kesilen hamura 2 çay kaşığı patatesli harçtan konup örülür. Bütün hamurlar bu şekilde yapılır. Büyük derin bir tencereye su koyup kaynatılır. Az sıvı yağ ve tuz eklenir. Hamurlar tek tek atılır, 10-15 dk kadar pişirilir. Patlamaması için çok pişirmemeye ve süzmemeye kevgirle almaya özen gösterelim.
Bu arada bir tavaya sıvı yağ ekleyip rendelemiş olduğumuz sarımsakları kavuralım, az toz biberle renklendirelim. Tepsiye kevgirle aldığımız pişen hamurların üzerine sarımsaklı yağ ilave edelim. İsteğe göre üzerine sarımsaklı yoğurtla servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.