Düzce’ye Gel, Görmeden Gitme…
İlimiz, ilçeleri ve köylerinde sivil mimarinin güzel örneklerini barındırmaktadır. Yapılış dönemlerine ve köylerin yerleşimcilerinin kökenlerine göre bu yapılar farklı mimari özellikler taşımaktadırlar. Özellikle bu yapıları Akçakoca, Yığılca ve Konuralp evlerinde görmekteyiz.
Konuralp Evlerinin Özellikleri
Karadeniz Bölgesi – Batı Bölümünün en önemli merkezlerinden olan Konuralp; coğrafi konumu, iklimi ve yörede bulunan malzemelerden dolayı kendisine özgü bir mimariye sahiptir. Evlerin kat sayısı ve kademelenmesinde bölgenin arazi şekilleri son derece etkili olup evlerin genellikle güneye yöneldiği görülmektedir.
Plan : Evlerde planı belirleyen en önemli unsur sofadır. İç sofalı plan tipinin uygulandığı evlerin mekan düzenlemesi, odaların günlük yaşamın ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde tasarlanmıştır.
İç Mekan : Geleneksel Türk evlerinde görülen başoda uygulamasının Konuralp Evlerinde yeri yoktur. Sokağa bakan odaların hepsi aynı düzendedir. Bu odaların çok sayıda pencere ile dışa açıldıkları görülür. Odalarda kapalı cephe duvarında ocak ve her iki yanda dolap vardır. Çiçeklik kullanılan önemli bir aksesuardır.
Cepheler : Zemin kat üzerine iki katlı evlerin tek veya iki cephesinden giriş sağlanmakta, cephe çıkmaları daha çok cepheye paralel uzanmaktadır. Çıkmalar cephelere hareketlilik katmıştır. Girişlerini topoğrafya belirlemiştir. Giriş cepheleri genellikle doğrudan sokağa bakar. Evlerin cepheleri genel olarak sıvanmamış, duvar örgüsünü olduğu gibi yansıtmaktadır. Giriş kapıları, tek veya çift kanatlı olarak karşımıza çıkmaktadır. Ana giriş kapıları üzerinde aydınlatma penceresi olanlarda vardır. Pencereler, giyotin ve kanatlı tipte, bu elemanların çoğu sade düzenlemeye sahip bazılarında demir parmaklık veya kafes uygulaması görülmektedir. Formuna göre dikdörtgen, kemerli şekillerdedir. Malzeme ve Teknik : Evlerin zemin katı yığma duvar sistemindedir. Üst katlar ahşap çatkı sisteminde ( yarı kagir ) , duvar yüzeyleri ahşap elemanlarla bölmelere ayrılmış ve bu boşlukların içi tuğla ya da kerpiç malzeme ile doldurulmuştur. Çatılarda kiremit veya sac kullanılmıştır. İç ve dış yapı elemanlarında en çok kullanılan malzeme ahşaptır.
Tarihi Orhangazi İlköğretim Okulu Düzce’mizin Akçakoca ilçesinde bulunan Tarihi Orhangazi İlköğretim Okulu Akçakoca’nın sivil mimari örneklerinin yoğun olduğu Orhangazi mahallesinde bulunmaktadır. 1928 yılında devlet eliyle yapılmış ilk okullardan olma özelliğini taşımaktadır. Restorasyonu yapılan okulumuzda ünlü yazarımız Rıfat ILGAZ’da öğretmenlik yapmış olup, ” Karadeniz Kıyıcığı ” adlı eserini bu dönemde yazmıştır. Halen eğitim – öğretim Faaliyetinin devam ettiği okul güzel mimarisi ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam etmektedir.
Fotoğraf : Mustafa Kemal Genç , Düzce İl Kültür Turizm müdürlüğü