Düzce Belediye Başkanımız Dr. Faruk Özlü’nün Düzce’nin bilinirliği ve tanınırlığını artırmak amacı ile başlatmış olduğu turizm ve tanıtım atağı devam ediyor. Belediye Başkanımız Dr. Faruk Özlü’nün ” Düzce’ ye Gel ” çağrısıyla günlük turist artışının sağlanması için başlattığımız ” Neden Düzce ” sorusunun cevabı niteliğinde olan lansman çalışmalarımızda Kaynaşlı İlçemizden sonra Akçakoca İlçemizi misafir ediyoruz.
” DÜZCE’ YE GEL” DÜZCE ÇOK GÜZEL
Düzce’nin denize açılan kapısı Akçakoca sadece turizm değil tarihte de iz bırakmış kentlerdendir. Diapolis Antik Kenti adı ile de anılan Akçakoca M.Ö. 1200 yılına dek dayanan tarihiyle asırlar boyu pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. M.S. 395 yılına gelindiğinde ikiye bölünen, merkezi Konstantinapolis (İstanbul) olan Roma İmparatorluğu’nun bir şehri olarak Diapolis adıyla varlığını sürdürmüştür. 1299 yılında Osmanlı Beyliği’nin kurulmasıyla birlikte bölgeye akınlar düzenlenmeye başlandığında 1319 yılında Diapolis, 1323 yılında Prusias, şehirleri Orhan Gazi, Konuralp ve akıncı beylerden Akça Koca Bey tarafından fethedilmiş ve Osmanlı topraklarına katılmıştır. Batı Karadeniz’in kıyı şeridinde 35 Km’lik bir sahil şeridi ve dokunulmamış cömert bitki örtüsünün bütünleşmesi ile ortaya çıkan yeşil ve mavi buluşması Akçakoca turizminin değeridir. Denizi, kumu, balıkçı barınağı, her mevsimin özelliğine göre balık çeşitleri, gün batımı ile bir dinlenme noktası olmayı başarmış , sivil ve dini mimarisi ile inanç turizmine değer kazandırmıştır.
Dağ çileği, kestane balı, fındığı, kilometrelerce uzanan şifalı plajları, yemyeşil bitki dokusu, piknik ve mesire alanları, tarihi anıt ağaçları, tarihi Ceneviz Kalesi, mağarası, şelaleleri ve yöresel ağız tatları ile yerli ve yabancı turistler için dikkat çekici bulunmuş , sadece görülüp geçilen bir yer olmaktan ziyade bir ” yaşama yerleşim merkezi” tercihi olmuştur. Ülkemizde ilk turizm hareketinin başladığı yıllarda sahil kasabası görüntüsü ile sadece günlük turist almamış bir yerleşke olarak tercih edilmiştir. Modern bir dizayna sahip olan Akçakoca Türkiye’nin dört bir yanından gelen yerleşimiyle bir kültür mozaiği sergilemektedir.
BATI KARADENİZ’İN İNCİSİ AKÇAKOCA DENİZ TURİZMİ
Değirmenağzı Plajı, Edilli , Karaburun, Melenağzı , Akkaya , Martı Kumpınar Plajı, Ceneviz Kalesi Plajı, Çuhallı Plajı, Akevler Plajları ile Deniz turizminde nirvanayı yaşayan ve yaşatan Akçakoca Karadeniz sahilleri arasında Mavi Bayrak alabilen tek turizm merkezidir.
AKÇAKOCA CENEVİZ KALESİ
2,5 km batısında, iki koy arasında bir falez üzerinde kurulan Ceneviz Kalesi Ceneviz Ticaret Yolu’nda Akdeniz’den Karadeniz’e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri adıyla UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne eklenmiştir. Yeşillikler arasında doğa yürüyüşleri yapılabilecek parkurlara, kamp ve piknik alanlarına da sahip olan plaj, keyifli vakit geçirilebilecek bir tatil yeridir. Çocuklu aileler tarafından tercih edilen bir plaj olarak öne çıkmaktadır. Kamp yerleri, çay bahçesi, lokanta ve piknik alanlarıyla eğlence ve dinlenme için her türlü tesise sahiptir. Muazzam gün batımı enstantanelerine sahiptir. Akçakoca 35 km’yi bulan sahili boyunca dünyada ender rastlanan siyah inci taneli kumsalları, mavi bayraklı plajları , Soyat yalıyarları ve yemyeşil doğası ile bölgenin parlayan yıldızıdır. Tarih ve doğanın estetiğini bir arada sunduğu bölgemizdeki ender merkezlerden biridir.
AKTAŞ ŞELALESİ
Aktaş Şelalesi, 50 m yüksekten düşen suyun sesi ve etrafını saran yeşillikler arasında trekking, foto-safari gibi doğa sporları için oldukça uygundur. Aktaş Şelalesi aynı zamanda Akçakoca’nın önemli yürüyüş parkurlarından birine sahiptir.
KURUGÖL KANYONU
Düzce ili, Akçakoca ilçesi, Kurugöl köyünde bulunan şelale ve kanyon, ilçe merkezine 14 km uzaklıktadır. Kolay ve zor derecelerden oluşan, akarsu kenarı boyunca yürüyüş parkuru ile doğa ve macera severler için stresten uzak, eşsiz doğasıyla, Akçakoca’nın görülmesi gereken güzelliklerinden biridir. Bölge, trekking, foto-safari, kaya tırmanışı için oldukça uygun olup ziyaretçilere yemyeşil doğasıyla görsel şölen sunuyor.
FAKILLI MAĞARASI
Doğal özellikler taşıyan mağaranın içinde çeşitli yönlere giden galeriler, sarkıt ve dikitler vardır. Özellikle beyaz oda olarak anılan bölgeler damlataşı bakımından zengindir.
HEMŞİN KÖYÜ CAMİİ
Birinci katında taş işçiliği örneği, ikinci katında ise çantı tekniği kullanılarak inşa edilen camii 150 yıla yaklaşan bir geçmişe sahiptir. Minaresinin de ahşap olduğu Hemşin Köyü Camii mihrap ve minberi, tavan işçiliği ile dikkat çekmektedir.
ÇAYAĞZI KÖYÜ ORHANGAZİ CAMİİ
Osmanlı Devleti’nin kurucularından Orhan Gazi’nin gelip konakladığı (Miladi 1323) ve kendi adı ile anılan bir de cami yaptırdığı bilinmektedir. Sultan Orhan Camii Şerifi olarak kayıtlara geçmiş bulunan bu kültür mirasımız tescil edilmiş olup, 687 yıl önce çantı tekniği ( çivisiz camiler ) kullanılarak inşa edilmiştir. Caminin bulunduğu alanda, o dönemlere tarihlenen mezar taşları da bulunmaktadır.
UĞURLU KÖYÜ CAMİİ
Taş işçiliğinin güzel bir örneği olan cami 1885 yılında inşa edilmiştir. Bahçesinde bir de su kuyusu bulunan cami çevre düzenlemesiyle de huzurlu bir ortam sunmaktadır.
AKÇAKOCA MERKEZ CAMİİ
Akçakoca kent merkezinde sıra dışı görünümüyle dikkat çeken Akçakoca Merkez Camii çağdaş mimarisi ile dikkat çekmektedir. Türk ve modern mimari sentezlerinin uygulandığı caminin en belirgin mimari özelliği klasik tek çatı sistemi yerine Selçuklu Mimarisinde kullanılan sekizgen köşelerin üzerine oturtulmuş Türk otağ çadırından esinlenilmiş bir çatı sistemine sahip olmasıdır.
TARİHİ ORHANGAZİ İLKÖĞRETİM OKULU
Akçakoca ilçemizde bulunan Tarihi Orhangazi İlköğretim Okulu Akçakoca’nın sivil mimari örneklerinin yoğun olduğu Orhangazi Mahallesi’nde bulunmaktadır.1928 yılında yapılan Tarihi Orhangazi İlköğretim Okulu devlet eliyle yapılmış ilkokullarındandır. Restorasyonu yapılan okulumuzda ünlü yazarımız Rıfat Ilgaz da öğretmenlik yapmış olup, “Karadeniz’in Kıyıcığı” eserini bu dönemde yazmıştır. Halen eğitim-öğretim faaliyetinin devam ettiği okul güzel mimarisiyle dikkat çekmektedir.
AKÇAKOCA SİVİL MİMARİ
İlimiz, Akçakoca ilçesi ve köylerinde sivil mimarinin güzel örneklerini barındırmaktadır. Yapılış dönemlerine ve köylerin yerleşimcilerinin kökenlerine göre bu yapılar farklı mimari özellikler taşımaktadırlar. Tarihi evlerin büyük bir kısmı, ilçemizin en eski yerleşim yerlerinden biri olan ve bu tür evleriyle ünlü Yukarı Mahalle’de bulunmaktadır. 160 tarihi ev, sit alanı olarak koruma altına alınmıştır. Açık hava müzesini andıran sivil mimari örneği tarihi evlerin bir kısmı restore edilmiştir.
Yaklaşık 150 ila 200 yıl arasında geçmişe sahip olan bu evler, üç grupta toplanmaktadır. Birinci tip tarihi evlerin tek katlı ve dikdörtgen planlı olanlarının mutfakları geniş, odaları ise dardır. İkinci tip tarihi evler ise kareye yakın dikdörtgen planlı ve iki katlıdır. Çok sayıda ama dar pencerelere sahiptir. Taş temel üzerine ahşap, karkas ve bağdadi tarzda yapılmışlardır. Dış yüzeyin zemin katı sıvalı, üst katı ahşap kaplamadır. Geniş ahşap çardakları vardır. Daha yakın zamanda yapılmış olan üçüncü tip tarihi evlerin ise pencereleri geniş, tavan yükseklikleri ise daha azdır. Döşemeleri ve tavanları ahşap olan evlerin dış yüzeyleri sıvalıdır.
TARİHİ YÖRESEL PAZAR ( YUKARI MAHALLE )
Akçakoca Yukarı mahallede bulunan tarihi yöresel Pazar, sivil mimarisi ve geçmişten günümüze aktarılan yöresel ürün ve lezzetlerin yer aldığı değerlerimizden biridir. Akçakoca Yukarı Mahalle’de 200 yıllık çantı evlerin arasında kurulan özel bir mimari ile inşa edilen 130 tarihi ev, kadınlar pazarına gölge oluyor. Yöresel pazar hafta sonları pazara gelenlere tarihi havayı soluma imkanı sunuyor. Bölgedeki tarihi dokuyu geleceğe taşımayı hedefleyen pazarda yöresel ürünlerin yanı sıra hediyelik eşyaların satıldığı pazarın en farklı ürünleri Akçakoca’nın meşhur Mancarlı pidesi ve melengüçceği tatlısı..
Ulaşım
Düzce merkezden Akçakoca’ya 38 km mesafeye sahiptir.
Akakoca Merkez Camii, Aktaş Şelalesi, BelTUR Düzce Akçakoca, Ceneviz Kalesi, Düzce Belediyesi, Düzce BelTUR Şehrin Tanıtım Merkezi, Düzce Kültür Mutfakları, Düzce Kültürü, Düzce Seni Bekliyor, Düzcede Gezilecek Yerler, Düzceye Gel, Fakıllı Mağarası, Hemşin Köyü, Kurugöl Kanyonu, Mancarlı Pide, Melengüççeği, Tarihi Yöresel Pazar